|
Totalt 90 st. tändkulemotorer och 133 st. tillverkare.
Hot Bulb & Crude Oil Engines
Tändkulemotorer.se

Ohlssons Motoraktiebolag - Södertälje


Namn Ohlssons Motoraktiebolag
Tillverkningsort Södertälje
Verksamhetsår 1911-1918

Om Ohlssons Motoraktiebolag

Ohlssons Motorfabrik

År 1903 flyttar Olof Ohlsson till en nybyggd villa vid Östra Mälarehamnen i Södertälje. En liten fabriksbyggnad tillkom och drev här först Ohlssons Motorfabrik startat troligen 1911 och började tillverkning av tändkulemotorer. Enligt Telgebygden 2022/1 kostade den dyraste tändkulemotorn 4.800 kr, motsvarar idag cirka 240.000 kr, och såldes bland annat av Nillson & Luthman i Södertälje. Motorn kallades Amis och tillverkades med mellan 2 och 32 hästars motorkraft. Hade man väl fått igång den så gick den på vad som helst t.ex. ricinolja, paraffin. Den fanns på många gårdar runt om i landet som drev tröskverk, sågar, separatorer och i smedjor blåsbälgar.

AB Motokultur

Ohlsson blev enligt telefonkatalog 1912 verkstadschef för AB Motokultur som 1913-04-21 övertog Ohlssons Motorfabrik i Södertälje inklusive fabriksfastigheten. Motokultur med säte i Stockholm på Drottninggatan 11 med direktör G W Wahlenius, försökte tillverka kultivatorer av S A Ekehorns konstruktion med Amis motorer, men ingen serietillverkning kom igång. Motokultur går i konkurs redan 1915.

Ohlssons Motoraktiebolag

Även om Motokultur försvann så uppstod 1914-09-19 Ohlssons Motoraktiebolag i aktiebolagsregistret och detta aktiebolag köpte Sima's fastigheter med fabrikslokalerna på exekutiv auktion i juli 1915. Ohlssons affärsidé var utmärkt och produktionen gick för fullt. Som synes av bilden nedan byggdes ytterligare stort verkstadsutrymme 1917 vid Östra Mälarehamnen som mer än fördubblade den tidigare fabriksytan. Det finns påståenden om att Ohlssons Motoraktiebolag gjorde konkurs omkring 1918 men några noteringar i Södertäljes konkursbok hittas inte, det kan vara en sammanblandning med Motokultur. Tvärtom bygger Ohlsson ut 1917. Men elektriciteten med elmotorer hade kommit och försämrar marknaden för stationära tändkulemotorer. Motoraktiebolaget säljer 1923 fabriken till Tobaksmonopolet. Ohlssons Motoraktiebolag följs då av AB Sima.

Text: Olle Gustafsson, Södertälje.

Foto: Utbyggnad av Ohlssons Motorfabrik oktober 1917. Digitaltmuseum.se.


Bild på Ohlssons Motoraktiebolag Södertälje

Ohlssons Motoraktiebolag Södertälje

Motormodeller från denna tillverkare

Motormodeller
Sima
Ohlsson
Amis

Motorer i databasen från denna tillverkare

Motor Typ Tillverkad Kommun
Ohlsson 8 hk Stationär 1917 Södertälje (Stockholms län)
Ohlsson 15 hk Stationär 1919 Södertälje (Stockholms län)

Hjälp oss hålla uppgifterna korrekta och aktuella

Hjälp oss hålla uppgifterna korrekta och aktuella Kontakta oss gärna om du har intressant information, bilder eller liknande om den här tillverkaren. Kontakta oss här