|
Totalt 91 st. tändkulemotorer och 133 st. tillverkare.
Hot Bulb & Crude Oil Engines
Tändkulemotorer.se

Vanliga frågor och svar om tändkulemotorer

Här hittar du vanliga frågor och svar om tändekulemotorer. Det är vanligaste med frågor om teknisk karaktär, men också var man hittar reservdelar och företag som kan nytillverka reservdelar. Alla frågor och svar. Saknar du din fråga är du välkommen att kontakta oss.

Vanliga frågor och svar (FAQ)


Varför är min tändkulemotor svårstartad?

De vanligaste orsakerna till varför en motor är svårstartad är följande. 1. Du har luft i bränslesystemet. Se till att lufta systemet och att alla dina backventiler är riktigt täta (mycket viktigt). 2. Kulan är inte tillräckligt varm, den ska normalt vara mörkröd innan du provar att starta. Kolla så att din eldlåga från blåslampan eller gasolen inte står för nära eller för långt ifrån kulan, när du värmer. Värm minst 10 minuter. 3. Din tändkula kan vara sotig, vilket gör att sotet isolerar värmen och får svårt att antända dieseln.

Min motor går bättre baklänges?

Det kan bero på att tändkulan är för kall. Då orkar inte motorn gå eller stannar helt, när du ska vända rotation på den. Värm kulan ordentligt och försök sedan igen.

Vart köper man babbits till lager?

Företaget Lagermetall i Örebro kan hjälpa dig att få fram babbits med de rätta tillsatserna för att kunna gjuta vev- och ramlager.

Vilka företag kan gjuta nya delar i gjutjärn?

Det finns flera mindre gjuterier som kan hjälpa dig med att gjuta fram nya delar i gjutjärn, bland annat Lammhults Gjuteri i Lammhult, Småland.

Hur gjuter man nya lager av babbits?

Det finns ett par olika sätt att gjuta babbitslager på, bland annat genom slunggjutning. Arbetslivsmuseernas Samarbetsråd har en bra guide i PDF, som finns att ladda hem och läsa här.

När är min tändkulemotor tillverkad?

Det finns lite listor på motornummer bevarade från de lite större tillverkarna på motorer. Annars kan man behöva komma i kontakt med någon med bred kunskap om just din motor, för att få ett svar på årtal. Man brukar t.ex. titta på små skillnader i konstruktionen. Ofta är det också svårt att säga exakt årtal, även med listorna, då de kan överlappa varandra. Kontakta oss gärna här så ska vi se om vi kan förmedla din fråga till rätt person.

Vem kan utföra gjutning av babbitslager?

Målilla Hembygdsförening som håller i motorvårdskurser kan hjälpa dig med detta. Du når dom på 070-654 92 56 eller 0495-202 60, samt på e-postadressen